Brödbullereceptet!

Så, jag har lovat att dela med mig utav brödbullereceptet, som är det receptet jag alltid utgår från då jag gör matbröd. Det är enkelt och går ganska fort och kan dessutom varieras med olika ingredienser. 
 
Det här är min variant:
 
  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1 msk olja (jag brukar ta olivolja för smakens skull)
  • 2 tsk salt
  • 10 dl specialvetemjöl eller ”Manitoba Cream”
  • 2 dl dinkelflingor/dinkelmjöl
  • 1 dl havregryn
Dela jästen i en bunke. Värm vattnet fingervarmt (ca 37 grader) och rör ut jästen i lite utav vattnet tills den lösts upp helt. Tillsätt resten av vattnet, oljan, saltet och nästan allt mjöl/dinkel/havregryn (spara lite mjöl till utbakningen). Arbeta degen tills den blir smidig och släpper ifrån bunken. Det tar lite tid med är värt det. Jäs under bakduk i en timme. 
 
Knåda sedan degen på mjölat bakbord och forma till den form du vill ha – brödbullar, baguetter etc. Lägg ut på antingen en smord plåt eller på bakplåtspapper. Jäs utan bakduk i 30 min. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min i 250 grader. Passa dock på dem eftersom att ugnar kan variera lite. Ta ut plåten och pensla bröden med kallt vatten, stäng sedan av ugnen och grädda färdigt ca 15 min i eftervärmen. Tiden där kan också variera.
 
Så här blir mina brödbullar. Ni har redan sett bilden men ett recept måste ju ha en bild med så ni får stå ut :)
 
 
Lycka till! ♥

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *