Det här med däck

Nyss slog det mig att vi har kört ganska många mil utan att efterdra muttrarna efter vårt däckbyte. Det är liksom sådant där en inte riktigt tänker på att det måste göras. Det rekommenderas att man gör det redan efter fem mil, och det har vi med råge överskridit, oops! Jag läste en artikel någonstans att 24%, alltså nästan en fjärdedel, helt sonika struntar i att efterdra muttrarna, även fast de vet om att de måste göra det. I vårt fall har vi helt enkelt bara glömt bort det, så det får åtgärdas i helgen minsann!

Att vi köpte nya sommardäck var en lättnad, förra sommaren vågade jag knappt köra då det bara låg lite vatten på vägbanan eftersom att vårt däckdjup var för dåligt. Ni kollar upp sånt va?! Kom ihåg att det är minst 1,6 mm mönsterdjup som gäller! Är ni nära så är det hög tid att börja fundera på att byta ut de stackars däcken. Jag har precis läst dettaDackia.se, det är väl därför jag blir lite extra nojig nu ;)

Jag har fått vattenplaning en gång men som tur var så klarade vi ur oss det utan fara, men det var skitäckligt! Vi låg i omkörningsfil på motorvägen och precis då vi kom under en bro så låg där massor utav vatten som såklart lyfte oss från vägen. Jag fick hjärtklappning och började gråta eftersom att det var jag som körde, själv med Pellan i bilen. Förra sommaren då det ösregnade på vägen till Nyköping så blev jag tvungen att stanna bilen efter bara några mil då jag inte alls litade på att vi satt i en säker bil. I år blir det dock andra bullar, jag kommer fortfarande att ta det lugnt vid våt vägbana, men jag behöver inte sitta och vara så spänd då jag kör, det blir skönt! :)

Slide1På den här bilden ser ni själva vilken stor skillnad det gör även då det bara är några millimeters differens på de olika mönsterdjupen. Så ni som precis satt på ”gamla” däck, var noga med att kolla upp era däck och köp nya helst innan ni slitit ner dem till 1,6 mm.

Är du osäker på hur dina däck mår eller känner att du behöver uppgradera dig, för säkerhets skull, kontakta Däckia så kan du åka dit så de får kolla status.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *